Inspiration4Learning

Home Contact

Over rekenspellen in de rekenles

Kinderen vinden rekenspelletjes erg leuk. Goede rekenspellen helpen hun ontwikkeling, zeker als de kinderen ook begeleid worden en continue een uitdaging krijgen tijdens de rekenles. Neem bijvoorbeeld de racebaan. Dit is een eenvoudige variant van mens-erger-je-niet.

De racebaan

Dit is een spel voor leerlingen van 4 tot 6 jaar en wordt gespeeld door twee leerlingen. Ze hebben een bord nodig met twee rijen van dertig rondjes. Daarnaast hebben ze een pion en twee dobbelstenen nodig. Om beurten gooien ze de twee dobbelstenen en bepalen ze hoeveel rondjes ze vooruit mogen. Afhankelijk van het soort dobbelsteen kun je verschillende strategieën verwachten. Begin het spel met twee dobbelstenen met stippen. In het begin kan een kind eerst de stappen van de ene dobbelsteen en daarna de stappen van de tweede dobbelsteen zetten. Hierbij telt het de stippen. Optellen is niet echt nodig.
Daag je de leerlingen uit eerst te kijken hoeveel de twee stenen samen waard zijn dan ligt doortellen voor de hand. Gaandeweg, merk je dat een kind de waarde direct gaat herkennen. Vaak zie je dan dat het kind gaat verder tellen van het hoogste getal.
Dit is een mooi moment om één van de stenen te vervangen door een dobbelsteen met cijfers. Als ze twee stenen met stippen gebruiken dan gaan de meeste kinderen tellen. Vervang je een steen door een dobbelsteen met cijfers dan ligt doortellen opeens meer voor de hand. Echter het doortellen is niet altijd makkelijk. Als de cijfersteen 2 is en de stippensteen 5 is, dan is het eigenlijk handiger om vanaf de 5 door te tellen.
Als je merkt dat kinderen hier aan toe zijn, dan is het moment aangebroken om ze met twee cijferdobbelstenen te laten spelen.
Juist dit soort kleine acties maakt dat het spel voortdurend een uitdaging blijft. Het laat ook goed zien hoe belangrijk het is om de kinderen goed te observeren tijdens het spel.

Hier zijn enkele links naar diverse rekenspellen voor de rekenles.

Het rekenweb

Het RekenWeb van het Freudenthal Instituut bevat veel rekenspelletjes.

Rekenspelletjes voor kleuters

Gaby van der Linde en Anneke Noteboom van de SLO hebben spelbeschrijvingen voor 25 rekenspelletjes voor kleuters bijeengebracht. Deze publicatie is beschikbaar bij de SLO. Hier is een download link.

Spellen die je kunt downloaden

Thinkfun is een spellenbedrijf uit de VS die enkele spellen publiceerde voor het onderwijs. Kijk een naar Thinky the Dragon, dit is een bouwplaat waarmee kinderen een 3d-illusie kunnen maken.